◀︎ Jedidja Smalbil

over portretten series

[NL]

Schippersverhalen’ is een beeldend onderzoek naar het leven van gepensioneerde binnenvaartschippers en hun verhalen; een cross-mediale installatie in samenwerking met Groningse schippers, mijn grootmoeder en een zeemanskoor.

GEZOCHT: (OUD) BINNENVAARTSCHIPPERS
[Provincie Groningen, december 2022] [NL]

Wat gebeurt er als een schipper stopt met varen en aan wal gaat wonen? Waarin verschilt het leven op een schip met het leven aan de wal? Wat zijn de bijzondere verhalen over het leven aan boord?

Door de verhalen van mijn grootmoeder raakte ik gefascineerd door het leven op het water. Zij is geboren op een schip en werkte vroeger als jong meisje samen met de scheepsjagers. Ook mijn vader en broer zijn werkzaam in de binnenvaart.
Met dit project wil ik een open, en vooral liefdevolle, documentatie te maken over dit beroep.

Heeft u een verhaal of zou u graag iets willen delen over uw leven als schipper? Ik kom graag in contact met (oud)-schippers die graag willen vertellen of schrijven over de binnenvaart in de provincie Groningen. Varend of al aan de wal, kapitein of matroos, alle verhalen zijn welkom.

Alle вЂ˜schippersverhalen’ worden vastgelegd en vertaald naar film, fotografie, muziek en handgeschreven tekst. De eerste verhalen worden eind 2023 op verschillende plekken tentoongesteld. In deze multimediale presentaties wil ik graag deze verhalen delen met publiek dat hier normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komt.

вЂ˜Schippersverhalen’ wordt gemaakt door Jedidja Smalbil. Zij is fotograaf, filmmaker en dochter van een Groninger binnenvaartschipper.

Mailen kan naar: schippersverhalen@gmail.com
Per post mag ook (een handgeschreven brief is altijd welkom!)

Postadres:
Schippersverhalen t.a.v. Jedidja Smalbil
Osloweg 131
9723 BK Groningen